English (UK)

Banners anakinosis

Μεγάλη επιτυχία η διάλεξη «Βίωσε τον Προσωπικό σου Άθλο - Τίποτα δεν είναι Ακατόρθωτο»

Μικρός φάνηκε ο χώρος της αίθουσας εκδηλώσεων του Ολυμπιακού Μεγάρου για να χωρέσει την ιστορία, τους άθλους, τις αποκαλυπτικές πτυχές της ζωής της, και μια κατάθεση ψυχής, της κορυφαίας Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου όλων των εποχών, που δε τα παρατάει ποτέ, Μαρίας Πολύζου.

Η κα. Πολύζου, η οποία είναι Πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού, ήταν ομιλήτρια σε διάλεξη με θέμα «Βίωσε τον Προσωπικό σου Άθλο - Τίποτα δεν είναι Ακατόρθωτο»,  την οποία διοργάνωσε το Σάββατο,16 Οκτωβρίου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το Σωματείο Δρό.Με.Α. Racing και στο οποίο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, κα. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, λειτουργοί του ΚΟΑ, ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, κ. Λευτέρης Κόκκινος, εκπρόσωπος της ελληνικής Πρεσβείας, εκπρόσωποι της Europa Donna, του ΠΑΣΥΚΑΦ, και δρομείς.

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, κα. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, αφού συνεχάρη το Σωματείο για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη διάλεξη, είπε ότι «ο λόγος που θεωρώ πολύ σημαντικές τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ότι επιφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στο δρομικό κίνημα, το οποίο ευτυχώς βλέπουμε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την Κύπρο, αλλά και στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα».

Η Πρόεδρος του Σωματείου Δρό.Με.Α. Racing, στο δικό της χαιρετισμό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς ως Dromea Racing, προσπαθούμε και στοχεύουμε να είμαστε πρεσβευτές των αρχών και των αξιών του Μαραθωνίου και να μεταφέρουμε τα μηνύματα αυτά όχι μόνο στους δρομείς, αλλά  στους νέους μας κατά κύριο λόγο και στην ευρύτερη κοινωνία».

Η Μαρία Πολύζου, η οποία μέσα από το λόγο της κατάφερε να συγκινήσει όλους τους παρευρισκόμενους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στα 52 της κοιτώντας πίσω τη ζωή, βλέπει ότι η ζωή της στάθηκε πάρα πολύ καλά, ακόμα και αν έχει περάσει δύσκολα.

«Μου έδωσε πολλούς Μαραθώνιους. Μαραθώνιοι, οι οποίοι με δίδαξαν και με ωφέλησαν. Προχώρησαν την ψυχή μου. Δυνάμωσαν και ατσάλωσαν πραγματικά το σώμα μου και κατάφερα να περάσω πολλούς Μαραθώνιους. Πριν δύο χρόνια, πέρασα ένα πολύ ωραίο καρκίνο. Ένα καρκίνο, ο οποίος ήρθε σε μια στιγμή της ζωής μου που δεν το περίμενα…Μετά το σοκ των 15ημερών είπα ένα πράγμα. Αυτό τον μαραθώνιο θα τον ζήσω και θα τον ζήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.  

Τόνισε, παράλληλα, ότι κάποιοι Άθλοι για να βγουν εις πέρας πρέπει να μην περάσει από το μυαλό σου κανένα περιθώριο αμφιβολίας. 

«Πρέπει να τους έχεις τερματίσει ήδη στη ζωή σου…Εγώ όλους αυτούς τους μαραθώνιους που διάνυσα όλα αυτά τα χρόνια, έβλεπα απλώς το τέρμα. Στο τέρμα ήταν μια νίκη. Δεν ήξερα πως θα το κάνω. Δεν ήξερα τι θα κάνω. Ήξερα απλά ότι θα το κάνω…Όση ενέργεια βάζετε μέσα σας για να πετύχετε ένα στόχο, τόσο αυτό σιγά-σιγά θα έρχεται πιο κοντά σας και βεβαίως πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δρόμος προς την κορυφή, ακόμα και ο δρόμος της ζωής, δεν είναι με κόκκινο χαλί», υπογράμμισε.

Η Μαρία Πολύζου είπε, επιπρόσθετα, ότι στην ομιλία της αναφέρθηκε στο αθλητικό της κομμάτι κυρίως για να δείξει ότι η ζωή είναι ένας μαραθώνιος. 

«Ο τρόπος που θα διανύσεις αυτόν τον Μαραθώνιο, ουσιαστικά είναι αν θα φτάσεις στην αποτυχία ή στην επιτυχία…Διδάχτηκα από την αποτυχία. Δεν κερδίζεις πάντα…Κυρίως όμως είναι να μην τα παρατάς. Αυτό το μην τα παρατάς που έχει βγει, δεν έχει βγει έτσι. Έχει βγει διότι δεν τα παράτησα ποτέ, ακόμα και όταν στην αρχή της ζωής μου ξεκίνησα με τα πλην της ζωής. Έβλεπα πάντα το φως…Με τη δύναμη του μυαλού προχωρούσα», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η Μαρία Πολύζου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλω να περάσω προς τον κάθε άνθρωπο, προς τον κάθε ένα είναι ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε» και πρόσθεσε ότι, «ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, όποιο πρόβλημα κι αν παρουσιάζεται μπροστά μας, όποιο μαραθώνιο κι αν έχουμε να διανύσουμε, ένα είναι σίγουρο, ότι θα πρέπει να κοιτάμε τον τερματισμό».

«Αυτή είναι και η προσωπική μας νίκη», σημείωσε. 

Σε ερώτηση για τα παιδικά της βιώματα από την παιδική κακοποίηση, την απόπειρα αυτοκτονίας μέχρι και τον καρκίνο, η κα. Πολύζου είπε ότι «νομίζω ότι πολλές φορές στη ζωή μας, δίνονται τέτοιες δοκιμασίες μόνο και μόνο για να σταθούμε δυνατοί απέναντι σε αυτή την νέα πρόκληση που συμβαίνει στη ζωή μας ανά πάσα στιγμή».

«Σε κάθε εμπόδιο που βρισκόταν μπροστά μου, ήταν ότι μπορούσα ακόμα και τις πιο μαύρες νύχτες να βλέπω σιγά-σιγά τον ήλιο να ανατέλλει. Είναι αυτό που δε τα παρατάς ποτέ. Είναι αυτό που ακόμα και ό,τι κι αν συμβεί θα πεις ότι εγώ θα τερματίσω νικήτρια είτε είναι καρκίνος είτε είναι δυσκολίες της ζωής. Έχουμε μια αποστολή. Πρέπει να την βγάλουμε εις πέρας και για μένα το να προσπαθώ είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Είναι ο μαραθώνιος μέσα μου ουσιαστικά», πρόσθεσε.  

Τόνισε, παράλληλα, ότι «πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού». 

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε. Πιστεύω θα πρέπει να διεκδικούμε. Κυρίως, όμως, θα πρέπει όλα αυτά να γίνονται για να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Το παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον. Εμείς οι μεγάλοι οφείλουμε να είμαστε δίπλα του, να ακούμε τη φωνή του. Να δώσουμε μια φωνή στα παιδιά. Να δώσουμε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη προς αυτά να έρθουν να μας μιλήσουν. Το παιδί ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή του, θα πρέπει να μπορεί να μιλήσει, να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να πει τι του συμβαίνει…Να μην φτάσουμε στο σημείο να έχει συμβεί το κακό στο παιδί. Θα πρέπει να δώσουμε τέτοιο βήμα στο παιδί που να έχει προλάβει να μας πει ότι κάτι δε πάει καλά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το βιβλίο της «Μην τα Παρατάς!», η Μαρία Πολύζου είπε ότι το βιβλίο έχει πολλαπλά μηνύματα που αφορούν τη ζωή την ίδια και καταλήγοντας, είπε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και να μην τα παρατάμε.

Επίσης, το Σωματείο διοργάνωσε την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, Ομαδική Προπόνηση, όπου η Μαρία Πολύζου μοιράστηκε μαζί με τους δρομείς μυστικά του τρεξίματος διαφόρων αποστάσεων, της προπόνησης δρόμου αντοχής και της τεχνικής του μαραθωνίου. Τη Δευτέρα επισκέφτηκε σχολεία, ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, κ. Γιώργο Χρυσοστόμου.

New member registration

Become a member of the family of Dro.Me.Α Racing !

Made with love by Webarts. All rights Reserved.